Bok: "Thorvald Hellesen (1988-1937)"
Forfattere: Dag Blakkisrud, Matthew Drutt og Hilde Mørch
Forlag: Arnoldsche Art Publisher, Stuttgart 2022
Utgitt av Eckbos Legat
Alice Mary og Eivind Eckbo var blant de første som la merke til Thorvald Hellesens talent, og de støttet hans virke som kunstner både økonomisk og moralsk. Ekteparet Eckbo innredet et atelier i sin villa til Hellesens bruk, og bidro til at Hellesen og hans franskfødte kone Helene Perdriat, som også var kunstner, kunne bo i en ateilervilla i Passy i utkanten av Paris’ sentrum på 1920 tallet. Her førte de et selskapelig hus hvor blant annet nordiske kunstnere som Per Krohg, Lillebill Ibsen, Per Aabel, Charlotte Wankel, Elsa Lystad, Einar og Gerda Wegener, Rolf de Marè, Nils von Dardel og Jean Børlin kunne møte og omgås franske kunstnere og danse til jazzmusikk fra levende orkester.
Da Eckbos Legat ble stiftet i 1923, hadde Alice Mary og Eivind Eckbo allerede vært Thorvald Hellesens mesener i en årrekke. Kjent ble de antagelig på grunn av engelskfødte Alice Mary Eckbos bestevenninne i Norge, Sylvia Salvesen, som var Thorvald Hellesens søster. Bekjentskapet førte til at Alice Mary og Eivind Eckbo allerede i 1912 bestilte to store portrettbilder fra Hellesens hånd av Sylvia og hennes daværende ektemann, industriarvingen Halvor Schou. Denne kommisjonen ble fulgt opp med portretter av Alice Mary og Eivind Eckbo i 1914, samt kjøp av en rekke selvstendige verk i årene etter. I perioden mellom 1923 og 1928 skapte Hellesen murale utsmykninger for Sjøfartsbygningen i Oslo, som nå regnes som Hellesens hovedverk.
I årene 1936-37 utførte Thorvald Hellesen en fargesprakende fasadedekorasjon av Eivind Eckbos eiendom St. Annæ Passage i København som fikk stor oppmerksomhet på den tiden og ble hedret av foreningen til Københavns forskjønnelse.
Da Thorvald Hellesen døde i 1937 var alt de fleste av hans arbeider i Eivind Eckbos eie. Det antas at Eckbos samling omfattet ca. 150 verk: malerier, tegninger, arbeider i gouache og akvarell, mønster til tekstil og tapeter, samt ulike forarbeider til romutsmykninger som friser og takdekorasjoner. Heldigvis er en del av denne samlingen enda i Eckbos Legats eie, og disse verkene danner grunnlaget for legatets bokutgivelse og utstillingssamarbeid med Nasjonalmuseet om å vise verk av Thorvald Hellesen i jubileumsåret 2023.